CNG jako ekologická inovace od osobních aut až po kamiony

CNG jako ekologická inovace od osobních aut až po kamiony (Vladimír Handl, jednatel DB Schenker, na konferenci Login mluvil o zkušenostech s CNG) / Foto zdroj: DB Schenker

logo DB SCHENKER

 

Stlačený zemní plyn jako palivo nezatěžuje životní prostřední a přináší ekonomické úspory.

 

Brzy přestane být ekologickou novinkou a stane se běžnou praxí. DB Schenker využívá CNG již řadu let a o poznatky se na logistickém fóru LOG-IN podělil Vladimír Handl.

Vladimír Handl, jednatel DB Schenker, na konferenci Login mluvil o zkušenostech s CNG / Foto zdroj: DB Schenker

V říjnu proběhl již 14. ročník fóra LOG-IN, kde se potkávají odborníci z oblasti logistiky a sdílí své nejnovější poznatky z oboru. Vladimír Handl, jednatel DB Schenker, na akci zaměřené na inovace a nové projekty mluvil o zkušenostech, které společnost v posledních pěti letech nasbírala v oblasti alternativních paliv.

Společnost Deutsche Bahn AG si v roce 2006 dala za cíl snížit do roku 2020 svou uhlíkovou stopu o 20 %. Svého cíle dosáhla již v roce 2014. Všechny divize koncernu, včetně logistické společnosti DB Schenker, směřují k trvalé udržitelnosti i nadále. Využití CNG jako paliva pro osobní auta, rozvozová vozidla a kamiony je toho jasným důkazem. „Nahrazení nafty palivem CNG snižuje emise oxidu uhličitého o 30 %, objem oxidů dusíků dokonce až o 60 % a při spalování plynu nedochází k uvolňování karcinogenních látek,“ vysvětluje Vladimír Handl. Výhody jsou ale i ekonomické.

CNG znamená totiž nejen šetrnost k životnímu prostředí, ale také nižší provozní náklady a výraznou úsporu za pohonné hmoty, a to až o třetinu. Tento druh paliva je zároveň zatížen minimální spotřební a nulovou silniční daní.

Vladimír Handl, jednatel DB Schenker, na konferenci Login mluvil o zkušenostech s CNG / Foto zdroj: DB SchenkerProjekt zahájil DB Schenker v roce 2013 testováním první dodávky Fiat Ducato a o dva roky později otevřel provoz vlastní plnicí stanice CNG v areálu v Rudné. Tato investice se již pomalu vrací. Na stlačený plyn postupně přechází celá flotila osobních vozidel, v provozu pro městskou logistiku v Praze jsou i dodávky a rozvozové nákladní vozy.

V posledních měsících DB Schenker využívá také kamiony Scania na CNG a rozhodl se pro jejich trvalé zařazení do flotily.

/Tisková zpráva, foto zdroj: SCHENKER spol. s r. o., https://www.dbschenker.cz/