Volvo Trucks poskytne společnosti Brønnøy Kalk AS řešení autonomní přepravy

Volvo Trucks poskytne společnosti Brønnøy Kalk AS řešení autonomní přepravy / Foto zdroj: Volvo Group Czech Republic, s.r.o.

logo Volvo

 

Volvo Trucks podepsala klíčovou dohodu s norskou společností Brønnøy Kalk AS o poskytování prvního komerčního řešení autonomní přepravy pro transport vápence mezi povrchovým dolem a nedalekým přístavem.

 

Řešení pro Brønnøy Kalk AS spočívá v přepravě vápence šesti autonomními nákladními vozidly Volvo FH na pětikilometrovém úseku vč. průjezdu tunely mezi samotným povrchovým dolem a drtírnou. Testování uvedeného řešení již částečně úspěšně proběhlo a bude pokračovat až do konce roku 2018, aby řešení bylo kompletně připraveno k provozu do konce roku 2019.

Dohoda navazuje na úspěšné projekty automatizace zahrnující dobývání nerostů, sklízení cukrové třtiny a svoz komunálního odpadu. Toto komerční řešení je nicméně pro Volvo Trucks mezní premiérou. Namísto pouhého nákupu autonomních nákladních vozidel si Brønnøy Kalk pořizuje řešení přepravy – konkrétně přepravu vápence mezi dvěma průmyslovými centry.

„Z našeho pohledu jde o významný krok,“ říká Raymond Langfjord, výkonný ředitel dolu. „Konkurence v našem oboru je velmi vysoká. Neustále hledáme cesty k dlouhodobému zvyšování efektivity i produktivity a držíme se jasné vize využívání nových technologických příležitostí a digitálních řešení. Hledali jsme spolehlivého a pokrokového partnera, který by sdílel naše zaměření na trvalou udržitelnost a bezpečnost. Přechod na autonomní provoz výrazně zvýší naši konkurenceschopnost na náročném globálním trhu.“

Volvo Trucks poskytne společnosti Brønnøy Kalk AS řešení autonomní přepravy / Foto zdroj:  Volvo Group Czech Republic, s.r.o.„Jsme hrdí na to, že dokážeme nabídnout autonomní řešení, které naplní náročné požadavky našich zákazníků z pohledu bezpečnosti, spolehlivosti a ziskovosti,“ komentuje Claes Nilsson, prezident společnosti Volvo Trucks. „Globální potřeby v sektoru dopravy se neustále rychle mění a celé odvětví žádá nová a vyspělá řešení k udržení náskoku před konkurencí. Naším cílem je stát na čele vývoje produktů a služeb, abychom dokázali na tyto požadavky reagovat,“ pokračuje Claes Nilsson.Volvo Trucks poskytne společnosti Brønnøy Kalk AS řešení autonomní přepravy / Foto zdroj:  Volvo Group Czech Republic, s.r.o.

„Je vzrušující dospět až do tohoto bodu, kdy představujeme autonomní řešení,“ říká Sasko Cuklev, ředitel pro autonomní řešení ze společnosti Volvo Trucks. „Ve vymezené oblasti a na předem dané trase dokážeme odhalit, jak řešení optimálně zužitkovat a jak jej upravit pro specifické požadavky zákazníka. Vše je postaveno na spolupráci při vývoji nových řešení poskytujících výraznější flexibilitu a efektivitu, stejně tak jako vyšší produktivitu.“

Součástí dohody je ujednání, na jehož základě si zákazník kupuje komplexní službu dopravy a platí za každou přepravenou tunu nákladu.

Volvo Trucks poskytne společnosti Brønnøy Kalk AS řešení autonomní přepravy / Foto zdroj: Volvo Group Czech Republic, s.r.o. Volvo Trucks poskytne společnosti Brønnøy Kalk AS řešení autonomní přepravy / Foto zdroj: Volvo Group Czech Republic, s.r.o.
Fakta: První komerční řešení autonomní přepravy od Volvo Trucks

Dohoda zahrnuje autonomní řešení přepravy vápence mezi dvěma průmyslovými centry pro firmu Brønnøy Kalk v norském Velfjordu.
Partnery dohody jsou Brønnøy Kalk AS a Volvo Trucks.
Autonomní nákladní vozidla Volvo FH spravuje obsluha kolového nakladače.
Součástí trasy jsou průjezdy tunely i volnou krajinou.

 

/Tisková zpráva, Foto zdroj: *Volvo Group Czech Republic, s.r.o., Obchodní 109, Čestlice, ČR/