Polská firma H. CEGIELSKI-POZNAŃ a holding CZECHOSLOVAK GROUP budou spolupracovat na nové generaci užitkových elektromobilů

logo - CZECHOSLOVAK GROUP

 

 

Na veletrhu MSPO v polských Kielcích konaném minulý týden podepsali zástupci polské společnosti H. CEGIELSKI-POZNAŃ (HCP) a holdingu CZECHOSLOVAK GROUP (CSG) memorandum o spolupráci na projektu nové generace užitkových elektromobilů. 

 

Jde o další z několika česko-polských projektů, na kterých HCP spolupracuje se společnostmi holdingu CSG.
Polská firma H. CEGIELSKI-POZNAŃ a holding CZECHOSLOVAK GROUP budou spolupracovat na nové generaci užitkových elektromobilů / Foto zdroj: Tiskový servis CZECHOSLOVAK GROUP Polská firma H. CEGIELSKI-POZNAŃ a holding CZECHOSLOVAK GROUP budou spolupracovat na nové generaci užitkových elektromobilů / Foto zdroj: Tiskový servis CZECHOSLOVAK GROUP

Minulý týden přeloučská automobilka AVIA MOTORS, patřící od loňska do holdingu CZECHOSLOVAK GROUP, představila nový model AVIA INITIA řady D Euro 6, a tím po čtyřech letech obnovila výrobu užitkových nákladních automobilů. Tato skutečnost podtrhuje význam podpisu smlouvy mezi holdingem CZECHOSLOVAK GROUP a polskou společností H. CEGIELSKI-POZNAŃ na veletrhu MSPO v Kielcích o spolupráci na projektu užitkových elektromobilů pro přepravu několikatunových nákladů v městských aglomeracích. V době zvyšování ekologických požadavků a nákladní dopravu je česko-polská spolupráce v této oblasti logickým krokem.

Společnost H. CEGIELSKI-POZNAŃ se ve svém rozvojovém programu už tradičně orientuje i na vývoj a výrobu elektromotorů pro automobilovou i železniční dopravu. Pro nový česko-polský projekt H. CEGIELSKI-POZNAŃ vyvine elektrickou pohonnou jednotku, automobilka AVIA MOTORS poskytne podvozkovou platformu. Není bez zajímavosti, že už v minulosti vznikaly elektromobily využívající podvozek i kabiny AVIA, které si našly zákazníky i na náročných západních trzích.

Polská firma H. CEGIELSKI-POZNAŃ a holding CZECHOSLOVAK GROUP budou spolupracovat na nové generaci užitkových elektromobilů / Foto zdroj: Tiskový servis CZECHOSLOVAK GROUP
AVIA INITIA / Foto zdroj: Tiskový servis CZECHOSLOVAK GROUP

 

 

 

 

 

Vývoj nového elektromobilu je dalším strategickým záměrem spolupráce firem českého holdingu s polským výrobcem. Počátkem rozšiřující se spolupráce byl podpis smlouvy mezi zástupci TATRA DEFENCE VEHICLE (patřící do CSG) a H. CEGIELSKI-POZNAŃ na letošním veletrhu IDET o společném vývoji a výrobě vozidel s podvozkem v konfiguraci 4×4 pro vojenské aplikace.

Spolupráce CSG a HCP však tímto nekončí

Do budoucna se má stát modelovým příkladem kooperace průmyslové výroby v rámci zemí Visegrádské čtyřky (V4), už nyní oba subjekty do spolupráce zapojují podniky z Česka, Polska a Slovenska.

O H. CEGIELSKI-POZNAŃ

Firma H. CEGIELSKI-POZNAŃ působí na trhu více než 170 let a už od svého vzniku vyniká inovativními produkty. V současnosti firma H. CEGIELSKI-POZNAŃ uvádí na trh ty nejmodernější technologie, jako například elektrické pohony používané v oblasti automobilového a také železničního průmyslu. Nabízí rovněž produkty a služby v oblasti obnovitelných zdrojů energie a v oblasti ochrany životního prostředí (mimo jiné instalace pro zpracování bioplynů a technologie pro zpracování odpadů). Unikátní strojní vybavení a také zkušení specialisté umožňují firmě vyrábět také kvalitní ocelové konstrukce a provádět opravy ozubených kol větrných elektráren. Od roku 1846, kdy firma vznikla, vyráběla zemědělské stroje, parní lokomotivy, parovozy a železniční vozy. Po první světové válce firma H. CEGIELSKI-POZNAŃ vyráběla produkty pro armádu, speciální výroba byla ukončena v roce 2002. Dnes stejně jako před 170 lety firma patří k lídrům v polském průmyslu a zaměstnává přes 500 pracovníků a dalších 200 v dceřiných společnostech.

O holdingu CZECHOSLOVAK GROUP

CZECHOSLOVAK GROUP (zkráceně CSG) je holding navazující na tradici československého průmyslu, který podporuje a dále rozvíjí aktivity tradičních českých a slovenských společností v oblasti obranné i civilní průmyslové produkce. Jeho portfolio zahrnuje výrobu a prodej vojenských a speciálních vozidel, terénních nákladních automobilů, zbraní a zbraňových systémů, munice, strojírenských produktů pro automobilový, železniční a letecký průmysl či brzdových systémů pro kolejová vozidla, stejně jako silniční dopravní a logistické služby. Skupina klade silný důraz na kvalitu svých produktů a služeb a na exportní aktivity. S produkty společností holdingu se lze setkat na všech kontinentech a počet jeho zákazníků se stále rozrůstá. Podniky holdingu CZECHOSLOVAK GROUP v roce 2016 zaměstnávaly více jak 6000 osob a vygenerovaly tržby v hodnotě 15,4 mld. Kč.

/Tisková zpráva, Tiskový servis CZECHOSLOVAK GROUP, Kontaktní osoba: Andrej Čírtek/